ბროწეულის წვენი

თავისთავად სასიამოვნო გამაგრილებელი სასმელია. ერთდროულად, ტკბილი და მჟავე გემო ხელს უწყობს მისგან შესანიშნავი კოქტეილების დამზადებას. საქართველოში ის ასევე გამოიყენება სხვადასხვა ხორციისა თუ ბოსტნეულის სალათების შესაზავებლად, ნატურალური ბროწეულის წვენი შეიცავს მნიშვნელოვან რაოდენობას ადვილად ასათვისებელი გლუკოზას და ფრუქტოზას, ორგანულ მჟავებს, წყალში ხსნადი პოლიფენოლს და აუცილებელი მჟავებვს, ვიტამინებს C, B1, B2, E, A, PP. იგი მდიდარია კალიუმითა და რკინით, ბროწეულის წვენი შეიცავს მაღალი რაოდენობით სამი სხვადასხვა ტიპის polyphenols - ანტიოქციდანტების ძლიერი ფორმებს. სამივე სახის - ტანინები, anthocyanins და ellagic მჟავა გვხვდება ბევრი ხილის შემადგენლობაში, მაგრამ ბროწეულის წვენი შეიცავს სამივე სერთად განსაკუთრებით დიდი ოდენობით, იგი არ შეიცავს რაიმე კონსერვატებს, საღებავებს, ემულგატორებსა და სხვა ხელოვნურ დანამატებს. წვენი აღძრავს მადას,მატებს ჰემოგლობინს სისხლში,სასარგებლოა გულ–სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებისას, წვენი მზადდება პირდაპირი გამოწურვით, ინარჩუნებს საარგებლო თვისებებს.